Przetwory i kiszonki

Szanowni Państwo!

Wszystkie gotowane przez nas potrawy przygotowujemy z najwyższej jakości składników. Dlatego z dumą informujemy, że przetwory i kiszonki wykorzystywane w naszej kuchni są własnej produkcji – bez konserwantów, polepszaczy smaku i cukru.

Powidła i przeciery

Ze słodkich przetworów mamy w ofercie mus z jabłek oraz powidła ze śliwek węgierek, których używamy do deserów, jak również jako dodatek do pieczywa i ciast.

Marynaty i kiszonki

Wśród marynat i kiszonek, które przygotowujemy są kiszone ogórki i kapusta, oraz marynowana papryka, które wykorzystujemy do surówek, past oraz jako dodatek do pieczywa.

Przetwory bez chemii i konserwantów

W Gotowalni najważniejsi są nasi mali klienci – zdajemy sobie sprawę, jak istotną kwestią dla prawidłowego rozwoju dzieci jest zdrowa i zbilansowana dieta.

Wszystkie przygotowane u nas potrawy powstają od podstaw. Nie korzystamy z gotowych półproduktów. Zamiast tego stawiamy na produkcję własnych przetworów i kiszonek, według sprawdzonych domowych receptur, bez konserwantów, polepszaczy smaku i zbędnego cukru.

Nasze przetwory

Powidła śliwkowe

Powidła robimy bardzo tradycyjna metodą naszych babć. Śliwki węgierki starej odmiany (Węgierka Zwykła) myjemy i pozbawiamy pestek, a następnie smażymy w piecu do uzyskania właściwej konsystencji. Używamy jedynie najsłodszych dojrzałych owoców, dlatego naszych powideł nie dosładzamy. Jeśli jest taka potrzeba, powidła blendujemy. Na koniec przekładamy gotowe powidła do słoików i pasteryzujemy. Część przetworów wzbogacamy czekoladą i kakao.

Mus/ przecier z jabłek

Przecier przygotowujemy z jabłek dostarczanych nam przez zaprzyjaźnionych sadowników. Sad, w którym rosną jest w 100 % ekologiczny – od lat nikt go nie opryskiwał. Są to jabłka starej odmiany JONATHAN, doskonałe do przetwarzania, słodkie i łatwo się rozpiekają. Po umyciu obieramy je ze skórki i kroimy na mniejsze części, a następnie, podobnie jak śliwki, rozpiekamy w piecu konwekcyjnym. Na koniec mus wkładamy do szklanych słojów i pasteryzujemy. Bez dodatku cukru, zagęszczaczy i konserwantów.

Ogórki kiszone

Ogórki kisimy dokładnie tak samo, jak robimy to w domu. Wykorzystujemy tradycyjną metodę –  umyte ogórki układamy są w 25 litrowych słojach z dodatkiem chrzanu, kopru, czosnku, liścia laurowego i gorczycy. Następnie zalewamy je wodą z niezbędną ilością soli, a całość przykrywamy liśćmi czarnej porzeczki dla głębszego aromatu.

Kapusta kiszona

Kapustę kisimy starą domową metodą – dodatkiem tartej marchewki i kminku. Nie dodajemy żadnych konserwantów ani sztucznych zakwaszaczy. Ponieważ proces kiszenia przebiega naturalnie, kapusta i powstały sok, są niezwykle zdrowe i pełne witamin i przeciwutleniaczy. W przeciwieństwie do przemysłowego kiszenia na masową skalę nie używamy benzoesanu sodu.

Papryka marynowana

Papryka marynowana robiona jest wg starej, domowej receptury. Papryka po umyciu jest obierana ze skórki i krojona w ćwiartki. Następnie umieszczamy ją w szklanych słojach i zalewamy zalewą z octu, wody, soli, cukru z dodatkiem czosnku, liścia laurowego, ziela angielskiego i oleju. Zawartość soli i cukru obniżyliśmy do niezbędnego minimum.

Kontakt ws. oferty

Anna Dubiel, 606 668 558

Zamówienia

883 505 566

E-mail

biuro@gotowalnia.pl

Strona www

Restauracja

ul. Ujastek 5B, 31-752 Kraków

Ważna informacja ws. cen posiłków

 

Szanowni Państwo, 

 

z dniem 1 stycznia 2024 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Ministra Klimatu i Środowiska z dnia 7 grudnia 2023 r "w sprawie stawek opłat za produkty jednorazowe z tworzyw sztucznych będące opakowaniami" (tekst w załączeniu), które obliguje nas do pobierania opłaty produktowej w stawce 0,25 zł za każde opakowanie jednorazowe, plastikowe wprowadzone do obrotu. W związku z powyższym jesteśmy zmuszeni do podwyższenia ceny posiłków o wyżej wymienioną kwotę. Opłata ta zostanie powiększona o podatek VAT w stawce 8%, ponieważ nasza firma jest płatnikiem VAT i zostanie w całości odprowadzona do odpowiednich instytucji.

 

Pozdrawiamy,
Zespół Gotowalni

You have Successfully Subscribed!