
Przetwory i kiszonki
Wszystkie gotowane przez nas potrawy przygotowujemy z najwyższej jakości składników. Dlatego z dumą informujemy, że przetwory i kiszonki wykorzystywane w naszej kuchni są własnej produkcji – bez konserwantów, polepszaczy smaku i cukru.
Powidła i przeciery


Marynaty i kiszonki
Przetwory bez chemii i konserwantów
W Gotowalni najważniejsi są nasi mali klienci – zdajemy sobie sprawę, jak istotną kwestią dla prawidłowego rozwoju dzieci jest zdrowa i zbilansowana dieta.
Wszystkie przygotowane u nas potrawy powstają od podstaw. Nie korzystamy z gotowych półproduktów. Zamiast tego stawiamy na produkcję własnych przetworów i kiszonek, według sprawdzonych domowych receptur, bez konserwantów, polepszaczy smaku i zbędnego cukru.
Nasze przetwory
Powidła śliwkowe
Powidła robimy bardzo tradycyjna metodą naszych babć. Śliwki węgierki starej odmiany (Węgierka Zwykła) myjemy i pozbawiamy pestek, a następnie smażymy w piecu do uzyskania właściwej konsystencji. Używamy jedynie najsłodszych dojrzałych owoców, dlatego naszych powideł nie dosładzamy. Jeśli jest taka potrzeba, powidła blendujemy. Na koniec przekładamy gotowe powidła do słoików i pasteryzujemy. Część przetworów wzbogacamy czekoladą i kakao.
Mus/ przecier z jabłek
Przecier przygotowujemy z jabłek dostarczanych nam przez zaprzyjaźnionych sadowników. Sad, w którym rosną jest w 100 % ekologiczny – od lat nikt go nie opryskiwał. Są to jabłka starej odmiany JONATHAN, doskonałe do przetwarzania, słodkie i łatwo się rozpiekają. Po umyciu obieramy je ze skórki i kroimy na mniejsze części, a następnie, podobnie jak śliwki, rozpiekamy w piecu konwekcyjnym. Na koniec mus wkładamy do szklanych słojów i pasteryzujemy. Bez dodatku cukru, zagęszczaczy i konserwantów.
Ogórki kiszone
Ogórki kisimy dokładnie tak samo, jak robimy to w domu. Wykorzystujemy tradycyjną metodę – umyte ogórki układamy są w 25 litrowych słojach z dodatkiem chrzanu, kopru, czosnku, liścia laurowego i gorczycy. Następnie zalewamy je wodą z niezbędną ilością soli, a całość przykrywamy liśćmi czarnej porzeczki dla głębszego aromatu.
Kapusta kiszona
Papryka marynowana
Kontakt ws. oferty
Anna Dubiel, 606 668 558
Zamówienia
883 505 566
biuro@gotowalnia.pl